Kinderwens.
Een kinderwens voor nu of de toekomst? Willen jullie persoonlijk advies over de beste voorbereiding op een gezonde zwangerschap? Of proberen jullie een kindje te krijgen, maar is dit nog niet gelukt?
Voor deze, en nog veel meer vragen over zwanger worden, kun je een afspraak maken voor een preconceptioneel advies tijdens een kinderwensconsult.
Zwanger zijn begint met zwanger worden...
Bij de meeste mensen met een kinderwens, ontstaat een zwangerschap ‘spontaan’. Ruim 80 procent van de vrouwen wordt zwanger zonder medische hulp. Maar dit betekent ook, dat bij 1 op de 6 vrouwen een zwangerschap uitblijft. Per jaar melden zich ongeveer 50.000 stellen bij hun huisarts, omdat zij 12 maanden of langer proberen zwanger te raken zonder resultaat. Het uitblijven van een zwangerschap, kan verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen bij de man, de vrouw of bij beide liggen. Soms is er een lichamelijk probleem en soms spelen bijvoorbeeld leefstijl, voeding of onvoldoende kennis over de menstruele cyclus een rol. Er kan ook sprake zijn van een combinatie van deze factoren.
Tijdens een kinderwensconsult bespreken we of er factoren zijn die jullie vruchtbaarheid mogelijk negatief beïnvloeden. Ook bekijken we aan de hand van de menstruele cyclus de meest vruchtbare dagen en krijgen jullie adviezen om de zwangerschapskans te laten toenemen.
De beste voorbereiding
De weken, maanden en soms zelfs jaren voorafgaande aan een zwangerschap kunnen al van invloed zijn op de gezondheid van mama en baby. Als beide ouders, dus ook de aanstaande papa, gezond leven in de periode voor de zwangerschap, vergoot dit de vruchtbaarheid en de kans op een gezond kindje. Het heeft zelfs invloed op de gezondheid van het kind op latere leeftijd.
Factoren die invloed hebben op de vruchtbaarheid, het ontstaan van een gezonde zwangerschap en de ontwikkeling van de baby zijn onder andere:
leefstijl: voeding, werkomstandigheden, stress, medicijngebruik, intoxicaties zoals roken, alcohol en drugs;
medische voorgeschiedenis: zoals langdurige en/of chronische ziekten en operaties;
familiaire voorgeschiedenis: zoals suikerziekte, aangeboren en/of erfelijke afwijkingen en ziekten.
Tijdens een kinderwensconsult worden deze punten en meer besproken. Ook krijgen jullie informatie en adviezen, afgestemd op jullie persoonlijke situatie.
Het kinderwensconsult
Voor wie is het kinderwensconsult?
Een kinderwensconsult is waardevol wanneer jullie minimaal 1 van de volgende vragen met ja kunnen beantwoorden:
- Willen jullie je zo goed en gezond mogelijk voorbereiden op een zwangerschap?
- Willen jullie weten hoe je de kans op een zwangerschap kunt vergroten?
- Komen er bij 1 van jullie langdurige/chronische en/of erfelijke ziektes voor en wil je weten wat de invloed hiervan kan zijn op een zwangerschap/kindje?
- Komen er in jullie familie langdurige/chronische en/of erfelijke ziektes voor en wil je weten wat de invloed hiervan kan zijn op een zwangerschap/kindje?
- Is er al een zwangerschap (en bevalling) geweest, ontstonden er complicaties en willen jullie weten wat de invloed hiervan is op jullie huidige kinderwens?
- Is het nog niet gelukt zwanger te worden, maar is het nog te vroeg je hiervoor te melden bij de huisarts en wil je samen bekijken of er oorzaken zijn voor het uitblijven van de zwangerschap?
- Vind je het moeilijk je vruchtbare dagen te bepalen aan de hand van je menstruatie cyclus?
Hoe ziet een consult eruit?
Hoe een consult er precies uitziet, is uiteraard afhankelijk van jullie reden voor het consult. Dit kun je verwachten wanneer je voor een kinderwensconsult komt ter algemene voorbereiding op een zwangerschap:
-
- Voorafgaand aan het consult vragen wij jullie een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Zo verzamelen wij informatie over jullie leefstijl, medische voorgeschiedenis en familievoorgeschiedenis. Deze gegevens vormen de basis voor het gesprek.
- We plannen een gesprek van 1-1,5 uur. Dit kan doordeweeks. Bij jullie thuis, of via beeldbellen.
- Tijdens het gesprek neemt een van ons o.a. de vragenlijst met jullie door. Wij zullen benoemen of er aandachtspunten zijn. Het kan ook zijn dat er uit de vragenlijst naar voren komt dat er risicofactoren zijn voor een zwangerschap en hier kan een verwijzing naar de huisarts of gynaecoloog uit volgen.
- Verder beantwoordt een van ons uiteraard al jullie vragen en bespreken we eventuele zorgen.
- Ongeveer 2-3 maanden (eerder op verzoek) na het consult plannen we een telefonische evaluatie. We bespreken of er nog vragen zijn ontstaan naar aanleiding van het consult en er is gelegenheid de menstruele cyclus te evalueren.